En verden av duft

De eteriske oljene har en flere tusen år gammel historie.

Røyking er den eldste bruken av duftende essenser og ordet parfyme på latinsk «perfuum» betyr faktisk gjennom røyken. Bruken av parfyme var forbeholdt folk som konger, prester og adelige.

I det gamle Egypt ble det brukt eteriske oljer under dyrkning av de døde. Den dag i dag finner man godt bevarte mumier som er over 2000 år gamle. Dette kan skyldes den antibaktrielle og konserverende virkningen av de eteriske oljene. Det første medisinskse fakultetet ble opprettet i Isfahan, der var helbredelse med rosevann og roseolje mye brukt i behandling.

Romerene var svært opptatt av eteriske oljer, da spesielt roseoljen, der ble alt sprayet og parfymert. I Tyskland var inntoget av eteriske oljer rundt 800 e.Kr, med Karl den store som krevde at spesielle planter måtte finnes i klosterets hage. Dette var planter med sterke dufter som feks roser, iris, fenikkel, lavendel og koriander.

Moderne aromaterapi fikk sitt inntog i det 19. århundre med en kjemiker i Frankrike ved navn Gattefosse. Han gjorde forsøk på den antibaktrielle effekten eteriske oljer hadde på cellekulturer. Hans student, Valnet, skrev den førse boken om aromaterapi. Han skal ha helbredet mange ved bruk av lavendelolje.

Eteriske oljer – En tjeneste for sjelen

Eteriske oljer er komplekse dufter fra planter. Det er ekstrakter i form av små oljedråper fra blomster, stengler, frukt og røtter. De fremstilles ved destillering, kaldpressing eller utvinning.

Den spesielle, gode effekten av de eteriske oljene er basert på deres ingredienser av nevrotransmittere (endorfiner, serotonin, osv…). Dufter kan frembringe mentale bilder. Vi kan ha veldig sterke minner fra lukter, dette er fordi luktesansen er nært knyttet til minnet. Luktesansen lagres i den eldste delen av hjernen, i det limbiske system. Her hører følelser som trivsel, angst og ubehag hjemme.

Den eteriske olje går som duft gjennom nesen eller via blodet fra huden og stimulerer hjernen og utløser hensiktsmessige mentale reaksjoner. Dufter som er absorbert følelsesmessig lagres individuelt, dvs alle mennesker oppfatter en duft på hver sin måte.

Dufter skaper en atmosfære som kan endre vårt humør og vår sinnstilstand. De kan vekke glede og åpenhet eller la oss få koble av. De sies også å kunne forebygge sykdom og motvirke depresjon.

 

 -Plantene avgir sin duft med sin energi, essens og sjel-

 

Kilde: Alt Shop

Reklamer

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google+-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

w

Kobler til %s